Senaste Inlägg

Jobbigt? Hittas på Aftonbladet.se

2038 spås stor databugg slå till

Sekunderna tar slut
2038
Kom ihåg det.

För då kan världens datorer krascha i den största programmeringsbuggen sedan millennieskiftet.Klockan tickar just nu ned, bokstavligt talat. För om drygt 28 år, tisdagen den 19 januari 2038, så kommer buggen att slå till.Det som händer är att tidsstämplarna, som representerar sekunder i datorerna, helt enkelt tar slut.Birgitta Lindström är lektor i datavetenskap vid högskolan i Skövde.– Allt som sker i datorerna tidsstämplas, alla händelser. Datorerna behöver tidsstämplarna för att kunna ordna upp de olika händelserna och fungera, säger hon till Aftonbladet.

Fredagen den 13:e

När klockan i datorerna räknar en sekund över 2038 så kommer allt slå om – och systemet tror plötsligt det är fredagen den 13 december 1901.
Lucia. Men 137 år fel. 2038-buggen beror på att många datorers operativsystems tidsstämplar räknar sekunder i ett 32-bitar system och har gjort så sedan 1970.

– Det har tickat och gått sedan dess. Men det ryms bara ett begränsat antal tidsstämplar i ett 32-bitar system. Ungefär drygt 2 miljarder sekunder. Så antalet sekunder som klockan kan räkna kommer att ta slut, säger Birgitta Lindström.

Har tid

Främst kommer datorer med Unix-liknande operativsystem att drabbas. Nu har vi ganska lång tid på oss att åtgärda problemet menar Birgitta Lindström – men buggen kan fortfarande ställa till stora problem då datorerna börjar räkna helt fel.
– Pratar vi om kritiska system så kan det naturligtvis hände allvarliga saker.
På mobiler, persondatorer och mindre prylar som hela tiden byggs om så kommer datorsystemen anpassas.

Kan bli dyrt

Men det kan bli problem anläggningar och system med längre livslängd.
Som kärnkraftverk, flygplan och banksystem. Lösningen är att byta ut 32-bitar systemet mot 64-bitar.
– Då utökar vi minnet i datorerna. Och då har vi sekunder eller tidsstämplar som räcker längre än vad universum beräknas finnas kvar. Men att göra det på alla system kan bli ett problem som kommer kosta, säger Birgitta Lindström.


0 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback